Siirry suoraan sisältöön

Jääkiekkovarusteiden valinta

Red wings

Jääkiekkovarusteiden valinta on hyvin tärkeä osa harrastusta, sillä ilman niitä harrastus voi olla hyvin vaarallinen – jopa hengenvaarallinen. Jääkiekkomaila ja luistimet eivät siis riitä harrastuksen aloittamiseen, vaan se vaatii myös itselle sopivat suojavarusteet. Ennen varusteiden hankintaa on hyvä lukea muutama vinkki, joiden avulla oikeanlaisten varusteiden ostaminen onnistuu. Tällöin ne suojaavat itseä parhaiten, eikä rahaakaan mene hukkaan.

Jääkiekkovarusteiden valinta kannattaa tehdä ammattilaisen avustuksella, mikäli ei ole ostanut jääkiekkovarusteita aiemmin. Esimerkiksi urheiluvarustekauppojen myyjät osaavat auttaa valitsemaan oikeanlaiset ja oikean kokoiset suojavarusteet itselle. Mukaan ostoksille voi tietenkin ottaa myös jääkiekkovarusteet tuntevan kaverin.

Huomioi nämä asiat

Jääkiekon harrastaja tarvitsee ainakin perussuojat, jotka suojaavat mahdollisten kaatumisten tai vaurioiden varalta. Varusteiden on oltava sopivan kokoisia, jotta ne ovat turvallisia ja jotta liikkuvuus ei kärsi. Näiden turvavarusteiden lisäksi pelaaja tarvitsee tietenkin muita varusteita, kuten mailan. Redwings antaa tietoa myös niistä.

Jääkiekkovarusteiden valinta kannattaa tehdä aina myymälässä, eikä esimerkiksi nettikaupassa. Varusteita on nimittäin hyvä aina sovittaa. Junioreiden varusteiden suhteen on syytä myös muistaa, että niihin ei saa jättää liikaa kasvuvaraa. Junioreiden jääkiekkovarusteet voi siis joutua uusimaan hyvinkin usein lapsen tai nuoren kasvaessa.

Tarvittavat perusvarusteet

Jääkiekkoilija tarvitsee useita perusvarusteita siitäkin huolimatta, että jääkiekko olisi pelkkä satunnainen harrastus. Harrastajan pakollisiin suoja- ja perusvarusteisiin kuuluvat etenkin seuraavat varusteet:

  • Lajiin tarkoitettu kypärä
  • Sopivat jääkiekkohousut
  • Suojat säärille, kyynärpäille, hartioille, kaulalle ja alapäälle
  • Maila ja kiekko
  • Oikean kokoiset luistimet

Maila ja luistimet ovat perusvarusteita

Suojavarusteiden lisäksi jääkiekkomaila, luistimet ja kiekko ovat tietenkin pakolliset varusteet harrastamiseen. Komposiittimaila on aloittelijalle hieman vaikeampi, mutta sitäkin palkitsevampi mailavaihtoehto. Toisaalta moni kannattaa edelleen puumailoja, joten tässä asiassa oma maku ratkaisee. Mailan jäykkyys on kuitenkin tärkeä valintaan vaikuttava tekijä.

Paljon lyöntilaukauksia ampuva tarvitsee jäykemmän mailan kuin rannelaukauksia suosiva pelaaja. Jääkiekkomaila kannattaa siis valita ammattilaisen avustuksella. Luistimen valintaan vaikuttavat pelaajan pelityyli, taso ja jalan muoto. Kantapään tulisi asettua hyvin paikoilleen ja harrastelijoiden luistimissa kantapään ja luistimen väliin pitäisi jäädä noin sormen mentävä tila varpaiden ollessa luistimen kärjessä. Ylimääräistä tilaa ei tarvitse juurikaan olla.